Krakkó – Budapest

Krakkót és Budapestet a partneri együttműködés szálai kötik össze. A hivatalos szerződést a két város 2005 október 24­én írta alá. Már a középkorban is virágzott a cserekereskedelem, a tudomány és kultúra Krakkó és Budapest között. A közös projektekben is a kulturális értékek vannak többségben – Budapesten vendégeskedtek többek között a krakkói zenei körök híres művészei: a Capella Cracoviensis vagy a Motion Trio. Az együttműködés azonban kiterjedt a társadalmi és politikai területekre is. Nemcsak a két város vezetősége működik együtt, hanem kerületek és intézetek, mint például a városi történelmi múzeumok. A Krakkói Magyar Konzulátus is aktívan támogatja a tevékenységet.

Krakkó és Budapest együttműködéséről részletes információk találhatóak az alábbi weblapon

Krakkó­ – Pécs

Pécs Krakkó egyik legrégebbi külföldi testvérvárosa. Már 1987 május 27­én aláírták az együttműködési szerződést, amelyet 1998 április 27­én újítottak meg.

Pécs, bár jelentősen kisebb Krakkónál, számos közös vonás köti össze Kis­Lengyelország fővárosával. Mindkét település gazdag történelemmel rendelkezik, saját régiójukban pedig máig fontos tudományos és művészeti központnak számítanak. Mindkét város megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet (Krakkó 2000­ben, Pécs 2012­ben), ezért is kapnak Nagy hangsúlyt a kulturális értékek az együttműködésben.

Pécs szintén igen aktív és tapasztalt partner az uniós alapítványi ügyekben. Mindkét város közösen részt vett a „CASE – Városok a társadalmi kirekesztés ellen” európai programban.

Krakkó és Pécs együttműködéséről részletes információk találhatóak az alábbi weblapon.