2016. május 6-án Roman Kowalski nagykövet is részt vett a Nyíregyháza és Rzeszów közötti együttműködés 20. Évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

 

A két város közötti együttműködés egyike azon kiváltképp sikeres együttműködéseknek, amelyek keretében nem csak a városok vezetőinek rendszeres találkozóira, hanem ifjúsági csereprogramokra, közös kulturális és gazdasági kezdeményezések megvalósítására is sor kerül. Mindezt kiemelte nyíregyházi látogatása során is Rzeszów polgármester-helyettese Stanisław Sieńko, aki a közös ünneplésre Magyarországra érkezett lengyel delegációt vezette. Az ünnepségek során sor került a régi és megújult Rzeszówot bemutató gyönyörű kiállítás megnyitójára, amely mellett a érdeklődők több szabadtéri kiállítást is megtekinthettek. A programsorozatot gála koncert zárta.

A két város közötti együttműködést tevékenyen segítik a nyíregyházi lengyel kisebbség tagjai, különösen, Barkányi Tereza és Tamás. Munkájának elismeréseként Barkányi Tamást márciusi látogatása során a Lengyel Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntette ki.

forrás: budapeszt.msz.gov.pl